czwartek, 22 lipca 2010

Babka pomarańczowa z kawą

Pyszna i łatwa do zrobienia babka piaskowa z posmakiem pomarańczowym (aromat,skórka) i moim ulubionym dodatkiem -kawą.Polecam dla zabieganych:)
Składniki:

* 25 dkg masła
* 5 jajek
* 2 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* łyżeczka aromatu pomarańczowego, skórka pomarańczowa(opcjonalnie)
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Całe jajka zmiksować z cukrem,a masło utrzeć . Do masła dodawać stopniowo zmiksowane jaja.Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat i skórkę pomarańczową, wymieszać. Do drugiej kawę rozpuszczoną w malutkiej ilości wody,wymieszać.

Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać jasną część ciasta, na nią część kawową. Za pomocą widelca zrobić esy floresy.

Piec 50 minut w temperaturze 180ºC- do suchego patyczka

1 komentarz: