piątek, 25 czerwca 2010

Muffiny kokosowe

Czekając na pana ze spółdzielni i mając w szafce kokosowe wiórki zrobiłam muffiny kokosowe. Przepis prosty, składniki popularne-wystarczy 25minut i mamy piękne,rumiane babeczki, a po domu rozchodzi sie delikatny kokosowy aromat.Polecam!Aha, już przyzwyczaiłam sie do silikonowej formy na muffiny i bardzo ją polecam.


Na 14 niewielkich muffinek:
* 300 g mąki pszennej
* pół łyżeczki sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 125 g roztopionego i ostudzonego masła
* pół szklanki cukru (dla tych,co lubią mocno słodkie ciasta 3/4szklanki)
* opakowanie wiórków kokosowych (100g)
* 180ml (okolo 3/4szklanki)mleka-gdyby ciasto było za gęste można dolać trochę
* 2 jajka

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, sodę, cukier, wiórki. W drugim mokre - roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło, mleko. Połączyć suche z mokrym , wymieszać.

Napełnić foremki do muffinek.Posypać troszkę wiórkami po wierzchu. Piec przez 25 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.

2 komentarze:

  1. Witam. Robie muffiny kokosowe na podstawie identycznego przepisu, tylko zamiast krowiego mleka, uzywam kokosowe. Dodaje wiorki do ciasta i posypuje babeczki po wierzchu, czasem czesc maki zastepuje wiorkami. I zastanawiam sie, co jeszcze moglabym zrobic, zeby smak kokosow byl bardziej wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaj olej. Kokosowy

    OdpowiedzUsuń