- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 15 g miękkiego masła
- 115 g płatków owsianych
- paczka drożdży instant
- 150 ml letniego mleka
- 1 łyżka miodu
- 225 ml letniej wody
Przesianą mąkę wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże, mleko i wodę,
miód. Wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne. Uformować kulę,
włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia
objętości (1 - 1,5 h).
Krótko wyrobić, ukształtować bochenek. Położyć do keksówki i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać np. płatkami owsianymi, kminkiem lub innym ziarnem.
Krótko wyrobić, ukształtować bochenek. Położyć do keksówki i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać np. płatkami owsianymi, kminkiem lub innym ziarnem.
Piec
w temperaturze 230ºC przez 10 minut, potem temperaturę obniżyć do 200ºC
i piec dodatkowe 20 - 25 minut, aż chleb będzie wyrośnięty, brązowy i
po uderzeniu od spodu usłyszymy głuchy odgłos. Studzić na kratce.
ślinka cieknie:))))))
OdpowiedzUsuń