poniedziałek, 25 marca 2013

Pszenny chleb z miodem

 Bardzo smaczny chlebek pszenny z dodatkiem miodu zamiast cukru. Piękny słoneczny kolor i chrupiąca skórka. Polecam.
  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g miękkiego masła
  • 115 g płatków owsianych
  •   paczka drożdży instant
  • 150 ml letniego mleka
  •   1 łyżka miodu
  • 225 ml letniej wody
Przesianą mąkę wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże, mleko i wodę, miód. Wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
Krótko wyrobić, ukształtować bochenek. Położyć do keksówki i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać np. płatkami owsianymi, kminkiem lub innym ziarnem.
Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, potem temperaturę obniżyć do 200ºC i piec dodatkowe 20 - 25 minut, aż chleb będzie wyrośnięty, brązowy i po uderzeniu od spodu usłyszymy głuchy odgłos. Studzić na kratce.

1 komentarz: