- o,5 kg mąki krupczatki
- 3łyżki łuskanego słonecznika
- 1/2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
- 2łyżki sezamu
- odrobina kminku
- 1 plaska łyżka soli
- 2,5 łyżek cukru
- paczka drożdży instant
- o,5 litra wody letniej
Mąkę,
ziarna, sól, cukier i drożdże wymieszać . Zalać
ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, takie ma
być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić
ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i
przełożyć do natłuszczonej foremki keksowej (wymiary długość ok 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (wyrastało przez 20minut na najniższej temperaturze w piekarniku).
Piec około 1 godziny w temperaturze 230ºC.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz