poniedziałek, 16 września 2013

Muffiny marchewkowe z polewą lukrową

Marchewki z działki w dużych ilościach sprowokowały mnie do upieczenia muffinek. I choć nie przepadam za smakiem ciasta marchewkowego, to wyszły naprawdę pyszne. Przede wszystkim zachwyca ciasto-cudownie puszyste, wilgotne,aromatyczne. Polecam.

Składniki na 12 muffinek
1,5 szklanki mąki pszennej
niecała szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki oleju rzepakowego
3 jajka roztrzepane
3 szklanki marchewki startej na średnich oczkach- nie ugniatać w szklance

Składniki suche wymieszać: mąka, cukier, proszek, cynamon
Jajka połączyć z olejem, dodać do suchych składników
Na końcu dodać marchew, wymieszać dokładnie

Formę do muffinów natłuścić masłem, wlać do formy i piec 30 minut w 180st - lub do suchego patyczka. Studzić na kratce.

Lukier- opcjonalnie:
szklanka cukru pudru
kapka gorącej wody
łyżka soku z cytryny
Wymieszać wszystko na gęstą masę, polać muffinki po upieczeniu i wyjęciu z formy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz