czwartek, 23 czerwca 2011

Rolada truskawkowa


Pyszna ,lekka rolada ze śmietankowym nadzieniem z kawałkami truskawek. Prawdziwe letnie ciasto, które znika błyskawicznie,bo smakuje na prawdę wybornie.Polecam!

Ciasto:
3 jajka
2 łyżki cukru
5 łyżek mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier ,ubijać. Dodawać żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać. Piec około 8-10 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, zdjąć papier). Następnie zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.

Masa truskawkowa:

60dkg truskawek
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru

30dkg truskawek zmiksować blenderem. Drugie 30 dkg pokroić na małe kawałki.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody ( 1/3 szklanki).

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki aż zgęstnieje na tyle by można ją było rozsmarować na roladzie.

Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny aż stężeje .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz