Łatwy i dość szybki w przygotowaniu,smaczny chleb półrazowy. Mi najbardziej smakuje posypany makiem,ale można oczywiscie dowolnie go "przyozdobić" albo upiec bez niczego.
- 250 g mąki pszennej razowej chlebowej (uzylam typ 2000)
- 250 g mąki pszennej chlebowej (użyłam mąkę uksusową 500)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- opakowanie drożdży instant suchych
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
-
300 ml letniej wody Wymieszać składniki w misce lub dużym garnku. Zagnieść ciasto na gładko (około 10minut wyrabiania ręką)Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do wyrośnięcia (odczekałam 1,5 h).Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach około 28 x 11 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (odczekałam 1h)Przed samym pieczeniem posmarować białkiem lub całym jajkiem, posypać czym chcemy.Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut. Wystudzić na kratce.Smecznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz